Hobi bahçesi alırken dikkat edilecekler başlıklı yazımızda şimdiye kadar edindiğimiz tecrübeleri sizlere aktarmaya çalışacağız. Günümüz büyük şehir stresinden uzaklaşmak, doğayla iç içe olmak isteyen insanların yegane kaçış noktası olmuş durumda. Hobi bahçeleri genellikle 500-1000 m² büyüklükte olup bu projeyi sunan ve alıcının maddi gücüne göre değişmektedir. Hobi bahçesi edinmek isteyenler toplu olarak kullanılan, çeşitli kooperatif veya Emlakcılar’ın kooperatifleşerek satışa sundukları alanlara yönelmek zorunluluğunda kalmaktadırlar. Tekil olarak da imarlı/imarsız bir arazi satın alınarak da hobi bahçesi, araziye çeşitli meyve ağaçları, sebzeler de ekmek mümkün. Bura da toplu hobi bahçelerine yönlenmenin en büyük etkeni olan elektrik su yol ve güvenlik fonksiyonları ön plana çıkmaktadır.
Hobi bahçesi alırken dikkat edilecekler sıralanacak olursa satın alacağınız arazinin imar durumu önemli bir etkendir. Aldığınız alan tarla mı, hobi bahçesi mi, satın aldığınız arsa hisse mi, hisse ise size ait olan bölüm numaralandırılmış yeri belirlenmiş mi vb şekilde sorularınıza net cevaplar almalısınız. Genellikle hobi bahçesi olarak tahsis edilmiş 20-50 Dönümlük arazi kooperatif adına alınarak kooperatif hissesi olarak tapu değil hisse olarak satışa sunulmaktadır, bunda bir sakınca yoktur. Tek yapmanız gereken kooperatif tüzük ve karar defterini incelemek yıllık olağan genel kurullara katılmaktır. Hobi bahçenize ev yapımının incelikleri burada.
Hobi bahçesi alırken ilk dikkat edilecekler hususlardan birisi devamlı ikamemize olan uzaklığıdır. Yani sürekli oturduğumuz evimize mümkün olduğunca yakın olmalı, gidip gelirken fazla yol masrafı yapmamalı vakit kaybetmemelidir. İkincil olarak yine özel otomobili olmayanla için toplu taşıma imkânlarını göz önünde bulundurabiliriz. Üçüncül olarak yine ulaşımla ilgili ana yola olan uzaklık göz ardı edilmemelidir, Bahçe alanı ana yola ne kadar uzaksa ve yolu düzgün değilse ulaşım o kadar güç olacaktır. En son olarak da bölünüp hobi bahçesi olarak parsellere bölünerek tahsis edilen alanın iç kısmının genellikle kilit taşı gibi yöntemlerle yolarının yapılmış olup olmadığıdır.
Evet, uygun bir mevkide bütçenize uygun bir yer buldunuz ekip biçecek ailenizle hoşça vakit geçireceksiniz peki bahçenizde su ve elektrik var mı, varsa hangi yollarla sağlanmış, resmi abonelik mi yoksa taşıma veya dolaylı yöntemler mi? Gider için foseptik çukuru açılabilir ama elektrik su kesinlikle bulunmalıdır.
En önemli ayrıntılardan birisi de güvenlik. Kendinize ait bir özel mülk edindiniz, alanın genel sınırı ve sizin alanınız tel örgü duvar vb. uygun şekilde fiziki olarak ayrılmış mı? Bu fiziki ayrılık sayesinde çeşitli yabani hayvan vs. gibi etkenlerden koruna bileceksiniz, en önemlisi siz orada olmadığınız zaman ki istenmeyen misafirlere de engel olunacaktır. Ve özellikle akşamları bahçe sakinleri yokken alanı bekleyecek ve koruyacak bir görevli var mı, günümüzde özellikle tekil bir hobi bahçesi kurduysanız veya güvenlik görevliniz yoksa en büyük sorun hobi bahçesi evleriniz veya orada ki malzemelerinizin hırsızlığa uğramasıdır. Bunun için güvenlik görevlisi olan ve kamera ile güvenliği sağlanan bir alan en sağlıklısıdır.