Bebeklere “Hepatit A” Aşısı Başladı

  • Firma YetkilisiBelirtilmedi
  • AdresBelirtilmedi
  • TelefonBelirtilmedi
reklam

Firma Hakkında

Bebeklerde sıklıkla görülen “hepatit A” aşısı sağlık ocaklarında yapılmaya başlandı.

Hepatit A aşısı 01 Mart 2011 tarihinden sonra doğan çocuklara yapılıyor.

Ülke genelinde sarılık vakası görülmesinden dolayı daha önce özel aşı olan hepatit a aşısını şimdilerde devlet karşılıyor.

Hepatit a aşısı 18 aylık olan bebeklere 1. Doz 26 aylık olunca 2. Doz olmak şartı ile sağlık ocaklarının verdiği 2 ayrı takvimlerde oluyor.

Çubuk Aile Hekimliği 1 Nolu Sağlık Ocağında görevli hemşire Emel Kırık “Tüm bebeklerin bu aşıyı vurulmaları gerektiğini ve aşının bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve koruyucu özelliği taşıdığı” bilgisini verdi.

Sağlık Bakanlığı, anne-babaları sevindirecek bir yeniliğe imza attı. Aşı takvimine hepatit A ve suçiçeğini dahil etti.

Suçiçeği ise 2014’te uygulanacak. Düzenlemeyle takvimdeki aşı sayısını 11’e çıkaran bakanlığın hedefinde rota virüsü ve HPV aşısını listeye almak var.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’yi aşılamada dünyanın ileri ülkesi haline getirecek önemli bir adım attı. Hepatit A ve suçiçeği aşısını takvime aldı. Hepatit A bu yaz, hemen hemen herkesin geçirdiği suçiçeğinin aşısı ise 2014’te uygulamaya geçecek. Hepatit A’yı takvime alan 4. ülke olan Türkiye, suçiçeğinde ise 7. sırada yer aldı. Hepatit A, 2 yaşından sonra ki, suçiçeği de 1 yaşını doldurmuş çocuklara yapılacak. Şu an takvimde 11 aşı bulunduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bundan 6-7 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’nin aşı takvimini geri ve az gelişmiş ülkeler sınıfında değerlendirirken bugün bu en gelişmiş ülkeler seviyesine çıktı. Bu iki aşıyla rakam 13’e çıkacak. Geriye sadece çocuklarda ishallerin yüzde 60-70’ine neden olan rota virüsü ile HPV aşısı kalıyor.” dedi. Türkiye’de aşılama oranları son 6-7 yılda yüzde 70’lerden yüzde 97’lere ulaştı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre bu başarıda, aşılamaya ayrılan yıllık 17 milyon dolarlık kaynağın, 300 milyon dolara çıkarılmasının etkisi büyük. 2002-2003 yıllarında yıllık 40 bin vaka bildiriminin yapıldığı ülkede rakam bugün tek haneye inmiş durumda. Bu vakaların da çoğu yurtdışı kaynaklı. Hepatit A ile suçiçeği aşısının takvime alınması çok önemli. Çünkü suçiçeği, en yaygın ve çabuk bulaşan hastalık. Geçirmeyenlerin oranı sadece yüzde 1. Suçiçeği geçirildikten sonra zona olma ihtimali yüksek. Zona, suçiçeğinden sonra konak sinir hücrelerinde bekleyen virüsün yeniden aktive olması ile ortaya çıkıyor. Aşıların takvime alınmasıyla bu ikisi de engellenmiş olacak.

Sırada rota virüsü ve HPV var

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşılama programına dahil edilmesi gereken iki aşının kaldığını söyledi. Bunların rota virüsü ve HPV aşısı olduğunu ifade eden Ceyhan, özellikle rota virüsü aşısının çocuklar için önemli olduğunu kaydetti. “Yaptığımız çalışmalarda her 100 hastanın 66’sının rota virüsüne bağlı ishale yakalandığını tespit ettik. Bu durum hem maddi anlamda sıkıntıya neden oluyor hem de hastaneye yatışları artırıyor. Anne-babanın işe gidememesi de eklendiğinde aşının gerekliliği ortaya çıkıyor. Aşı ağızdan yapıldığı için kolaylık da sağlıyor.” dedi. Diğer yandan Türkiye’nin aşılamada başarısı takdirle karşılanıyor. İngiliz ilaç devi Glaxo Smith Kline Global Medikal Direktörü Anıl Dutta, Türkiye’nin aşılamada önemli bir başarı yakaladığını dile getirdi.

Yorum yaz

Firma Puanınız (Yanlızca üyeler oy kullanabilir)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.